Faydalı Linkler
MÜZİK
18 MART 1915 Deniz Savaşları
Mart 1915 sabahı Amiral John de Robeck komutasındaki İtilâf donanması Çanakkale Boğazı’na girdi. 1. İngiliz Deniz Tümeni saat 10.30’da Agamemnon önderliğinde Boğaz girişini geçti. Ancak gemiler saat 11.00’de Kumkale’nin arkasından açılan obüs ateşi etkisi altında kaldılar. Gemiler hedeflenen bölgeye yaklaştıkça taciz ateşi şiddetlendi. Saat 11.30’da 12.800 metrede İtilâf donanmasına ait 13 büyük savaş gemisi, yanlarında birçok torpido ile beraber Dardanos, Hamidiye ve Rumeli Mecidiyesi istihkâmlarını şiddetli şekilde bombardıman etmeye başladı. İlk yarım saatten sonra gemiler içeriye doğru gittikçe obüslerin bombardımanı arttı.
Saat 12.25’te Anadolu Hamidiye Tabyası isabet aldı. Agamemnonİntepe’nin güneyinde bulunan bir bataryanın atışlarına maruz kaldı ve büyük hasar aldı. Queen Elizabeth 380 mm çapındaki toplarıyla Anadolu Hamidiye Tabyası’nı şiddetli şekilde ateş altına aldı. Top mermileri düştüğü yerde müthiş bir patlama yapıyor ve derin çukurlar açıyordu. Denize düşen toplar ise 10-12 metre su sütunları havaya kaldırıyordu.
Saat 14.00’te Anadolu Hamidiye Tabyası’ndan ateş altına alınan Bouvet gemisi isabet aldı. Gemiden hafif bir duman yükseldi ve gemi yan yatmaya başladı. Üç dakika içinde de Bouvet battı. Bouvet’de mahsur kalan Albay Rageot ve mürettebattan 639 denizci boğularak öldü. Bouvet’nin batması ile savaşın gidişatı değişmeye başladı. İtilâf donanması saat 14.10’da ateşi azalttı.
Saat 15.20’de Anadolu Hamidiye Tabyası ateşini Irresistible’a yöneltti. Saat 16.14’te İngiliz gemisi Irresistible mayına çarptı. Saat 16.30’da Irresistible, iskele yönüne yatmış ve duman içinde kalmış durumda iken şiddetli top ateşine tutuldu. Akıntıyla önce Karanlık Liman, daha sonra Dardanos bataryası doğrultusunda yol alan Irresistible, saat 17.30’da Rumeli Mecidiyesi’nden isabetli atışlara maruz kaldı, personeli tahliye edilmeye çalışılırken battı.
Saat 17.30 sularında İtilâf donanması Rumeli Mecidiyesi’ne şiddetli bir ateşe başladı. Yakınlarına mermi düşen erler takım subayı Fehmi Efendi’nin emriyle sığınağa koştular. Bu sırada patlayan bir top mermisi cephaneliğin havaya uçmasına neden oldu. Erlerden bazıları şehit oldu. Edremit’in Çamlık Köyü’nden Mehmetoğlu Seyyit Onbaşı arkadaşlarının şehit olmasına karşın yaşıyordu. Yaşayan başka bir arkadaşının yardımıyla top mermisini sırtına alarak topa yerleştiren Seyyit Onbaşı topu ateşledi. Mermi en öndeki Ocean gemisine isabet etti ve gemi bir süre sonra battı.
18 Mart saldırısı sırasında yoğun bir şekilde ateşe maruz kalan Dardanos bataryası da isabet aldı ve Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan, Teğmen Mevsuf, Yedek Subay Adayı Halim ve 3 er şehit oldu.
İtilâf donanması, uğradığı kayıplar nedeniyle akşam Bozcaada’ya doğru geri çekilmek zorunda kaldı. Sekiz saat devam eden bombardıman esnasında Osmanlı kuvvetlerinden dört subay, yirmiiki er şehit oldu. Bir subay, elliiki er yaralandı. Almanlardan da üç er öldü. Bir subay ve ondört er yaralandı. Toplam zayiat doksanyedi kişiydi. Osmanlı tabya ve bataryalarındaki toplam yüzyetmişaltı toptan sekizi tahrip oldu.
İtilâf devletlerinin üç önemli gemisi Bouvet, Ocean ve Irresistible battı, dört gemisi Inflexible, Gaulois, Suffren ve Agamemnon savaş dışı kaldı. Resmi kayıtlara göre İtilâf güçleri 1273 ölü, 647 yaralı vermişlerdi. Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, 18 Mart Boğaz Savaşı’nda topçuların gösterdiği kahramanlığı yakından gördü ve takdir etti. Dardanos bataryasında Hasan ve Mevsuf Bey ile arkadaşlarının gösterdiği kahramanlığın anısına Dardanos bataryasının adının “Hasan Mevsuf Bataryası” olarak değiştirilmesini Osmanlı Başkomutanlığı’na teklif etti. Başkomutanlık bunu kabul etti ve Dardanos bataryası o günden beri “Hasan Mevsuf Bataryası” olarak anılır. 18 Mart Boğaz Savaşı kısa sürede tüm dünyada ve Osmanlı Devleti’nde yankı buldu. Başta İstanbul olmak üzere her yerde sevinç gösterileri yapıldı. İtilâf devletleri ise hedeflerine ulaşabilmek için yeni planlar yapmaya koyuldular. Bu defa hem deniz hem de karadan İstanbul’a ulaştı. Ancak bunda da başarılı olmayacaklar ve onlar için “Çanakkale Geçilmez” olacaktı.