Faydalı Linkler
MÜZİK
Alan Klavuzu
Alan Kılavuzluğunu ilgili kanun ve yönetmelik düzenler kısaca;"Milli Parklar kapsamında korunan alan sınırları dahilinde ziyaretçilere doğru ve sağlıklı bilgilendirme hizmeti verenler, Milli Parkı her yönüyle koruyan insanlar alan kılavuzudur".
2006 yılında T.C. Orman Bakanlığı, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğünce açılan kurs ve sınavları başarıyla tamamlayanlara Tarihi Milli Park sınırları içinde Alan Kılavuzluğu yapabilmeleri için sertifika ve kimlik verilmiştir. Ben de bu sertifika ve kimliğe sahibim. Alan Kılavuzlarının çalışma esaslarından bazı maddeler:
Alan kılavuzlarının çalışma esasları aşağıda belirtilmiştir:
a) Alan kılavuzları, sertifika ve kimlik kartında belirtilen korunan alan sınırları dışında görev yapamazlar. (Çanakkale merkezde dahi) Bazı ziyaretçilerimiz bizi Çanakkale'de de gezdir diye istekte bulunuyorlar. Bu bizim yetki sınırlarımız dışında bir olaydır.
b) Alan kılavuzlarının sorumlulukları, korunan alan içerisindeki ziyaretçi bilgilendirme ve yönlendirme merkezi ve/veya giriş kontrol ünitesinde başlar, belirlenen tur güzergâhlarının tamamlanmasını müteakip, ya giriş noktasından ya da il müdürlüğü/müdürlük tarafından tanımlanan bir başka noktadan çıkış yapmak suretiyle sona erer.
c) Alan kılavuzları, ziyaretçileri aldıkları ilk noktada genel bir bilgilendirme ve uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verirler.
d) Alan kılavuzu, etkinlik sırasında kendisine gerekli olabilecek malzeme, alet-ekipman, kıyafet, harita, cep telefonu, pusula, ilkyardım çantası ve benzeri malzemeleri (Milli Parkların özelliklerine göre bu malzemeler değişir) yanında bulundurmak zorundadır.
e) Korunan alanlara gelen grup halindeki (12 ve daha fazla kişiden oluşan) ziyaretçiler veya etkinlik düzenleyen acenteler, kendi bünyelerinde rehber bulunması durumunda da korunan alanlarda yapılacak etkinlikler için yeterli alan kılavuzu almak mecburiyetindedirler.
f) Alan kılavuzluğu hizmetlerinin planlı ve programlı yürütülmesi ile alan kılavuzları arasında iletişim ve koordinasyonun etkin bir şekilde sağlanması amacıyla; alan kılavuzları tarafından kurulacak dernek, birlik, vakıf ve benzeri bir oluşumun idare tarafından yetkilendirilecek bir merkez kontrolünde hareket etmeleri teşvik edilir.
g) Korunan alanlardaki kılavuzluk hizmetleri uygulamaları ve sonuçlarından alan kılavuzları Bakanlığa, Genel Müdürlüğe, il müdürlüğüne/müdürlüğe karşı doğrudan sorumludurlar. Oluşum kurulması durumunda ise oluşum başkanı doğrudan Bakanlığa, Genel Müdürlüğe, il müdürlüğüne/müdürlüğe karşı sorumludur.
ğ) Alan kılavuzları çalışmaları süresince Genel Müdürlük tarafından ön görülen kılık ve kıyafetle görev yapmak zorundadırlar. Alan kılavuzlarının giyecekleri kılık kıyafetler Genel Müdürlük tarafından belirlenerek bir talimatla il müdürlüklerine/müdürlüklere bildirilir.
h) Alan kılavuzları görevleri esnasında bu Yönetmelikte belirtilen usul, esas, kural ve kaideler dışında Bakanlık, Genel Müdürlük, il müdürlüğü/müdürlük tarafından yayınlanan tamim, tüzük, tebliğ ve talimatlara da uymak zorundadır.
ı) Alan kılavuzu etkinlik sırasında alanın kaynak değerlerini ve biyolojik çeşitliliğini tehdit edecek davranışları önlemek zorundadır. Kendisi ve ziyaretçiler tarafından etkinlik sırasında doğaya ve yaban hayatına zarar verecek hiçbir davranışta bulunulamaz. Alandan yaban hayvanı, bitki, çiçek, fidan, çiçek soğanı, meyve, dal, kök, taş, toprak ve benzeri materyal toplanamaz ve çıkartılamaz.
i) Alan kılavuzları etkinlik sırasında kimliklerini ziyaretçiler tarafından görülebilecek bir şekilde taşımak zorundadırlar.
3 Dönem yapılan Alan Kılavuzluğu eğitiminden sonra sayıları 500'ü bulan Alan Kıavuzlarının Bağlı bulunduğu kurum GYTMP Müdürlüğüdür. Müdürlüğümüz 2012 yılında Çanakkalede oluşturulan 3.Bölge müdürlüğüne bağlıdır.
Çanakkale Şehitliklerimizin ve savaş alanlarının tamamına yakını ECEABAT ilçemizin sınırları içerisindedir.GYTMP Gelibolu Tarihi Milli Parkı Çanakkale ya da Geliboluda değildir.